Bylinky v těhotenství

27.02.2018 18:36

Bylinky v těhotenství

 

Bylinky v těhotenství - Pokud se některá žena rozhodne v těhotenství užívat bylinky, měla by být při jejich výběru velice opatrná. Velice důležité je jejich dávkování a také to, že žádný bylinkový čaj by neměl být užíván dlouhodobě – tj. déle než 14 dní.
 

POZOR! Nastávající maminky by se měly vyhýbat bylinkám, které způsobují překrvení pánevních orgánů nebo ovlivňují činnost dělohy. Mezi ně patří například verbena. Nedoporučují se také rostlinná projímadla, vhodnější je si v lékárně koupit sirup Lactulosa – není škodlivý pro plod.

V těhotenství je třeba opatrně zacházet i s kořením, například větší množství muškátového oříšku může způsobit vysoký krevní tlak u matky a tachykardii u plodu.

Na nevolnosti v těhotenství se osvědčil čaj pro těhotné ženy  – dost pomáhá proti nevolnostem.
Při nevolnostech je také velmi účinný čaj ze zázvoru, nebo vymačkaná šťáva z jemně nastrouhaného zázvoru – ta se po kávových lžičkách může užívat během dne. Zázvor působí preventivně i proti krevním sraženinám a nachlazení. Zázvor má dezinfekční účinky, pomáhá proti astmatu, jaterním onemocněním, vysokému tlaku a dalším neduhúm. Zázvor pomůže vyléčit zánět v krku při zminici Vás zahřeje a zároveň srazí horečku. Vyčistí tělo od jedů, dodá energii a chuť k jídlu.

recept na zázvorový ča při nevolnostech v těhotenství: do litru vroucí vody dejte minimálně jednu polévkovou lžíce nastrouhaného zázvoru a pět minut povařte. Poté sceďte dochuťte medem či citrónem a teplé popíjejte po doušcích celý den. :-)