Proč kontaktovat laktační poradkyni

27.02.2020 18:40

Mnoho žen si myslí, že kojení půjde samo od sebe a bez problémů. Někdy je však pro úspěšné kojení potřeba udělat víc.  Najednu stranu je kojení propagováno a na druhou stranu, když kojení nejde hned samo od sebe a přirozeně, jsme zaškatulkovány mezi ty, co jim to nejde a tak bude lepší, když přejdeme na umělou stravu. V dnešní době se o významu kojení ví mnoho, obzvláště o významu výlučného kojení nejlépe do šesti měsíců věku dítěte. Proto bych zvážila, zda bych se neměla poradit z odborníkem na kojení, který už má v této oblasti zkušenosti a dokáže rozpoznat a odhalit příčinu potíží. Neboť každá maminka a její dítě tvoří jedinečnou vazbu. Každá maminka má jiné dispozice a stejně tak každé miminko má jiné podmínky ke kojení.
V prvních dnech kojení si nejsou maminky jisté, zda je vše tak, jak má být, váhají zda zavolat poradkyni, a říkají si, že se to zlepší, když přijdou domů. Pak se vyskytnou otázky a maminky mají o poradenství při kojení velký zájem, ale nejsou si jisté, zda ten jejich problém skutečně stojí za telefonát. A třeba jim poradí nějaká kamarádka, což může pomoct, ale nemusí, protože ona v dobré vůli poradí, to co jí zaručeně pomohlo. Ale bohužel to nemusí to správné, protože jak jsem již uváděla miminko a maminka tvoří jedinečnou vazbu a problém může být někde jinde a to přestože se nám zdá, že má podobné projevy.

Z praxe vím, že není nad praktickou ukázku správné polohy při kojení a přisátí (někdy rozhodují opravdu detaily, které lze postřehnout a nacvičit jedině při osobním kontaktu). Zcela nejvhodnější je obrátit se na poradkyni ještě během těhotenství, setkat se s ní a připravit se na kojení ještě před tím, než se miminko narodí. Můžete se dozvědět, co už během porodu ovlivňuje kojení, o tom, jak podpořit, aby se miminko hned po porodu samo přisálo, o tom, jak má kojení vypadat v prvních dvou hodinách po porodu a jak bez vážení poznat, zda miminko pije dostatek mléka. Následně je dobré obrátit se na poradkyni, co nejdříve po porodu, ještě před tím, než se vyskytnou jakékoliv problémy, aby se předešlo nalití prsů, aby bylo kojení v prvním a v druhém dni co nejintenzivněji a aby miminko během prvních 48 hodin získalo co největší množství mléka a vaše tělo dostatečný stimul pro následnou tvorbu mléka. Pro posouzení množství vypitého mléka během kojení, správnosti přisátí, správnosti polohy je nesmírně důležité, aby poradce osobně viděl, co dítě a matka dělají během kojení. Pozorování kojení může být klíčové pro to, abychom mohli s jistotou identifikovat problém a pomocí praktického nácviku kojení ho pomoci odstranit. Mimo to člověk, který skutečně podporuje kojení, vnímá kojení nejen jako potravu pro miminko, ale jako děj, který má mnoho různých aspektů týkajících se fyzického kontaktu, regulace tělesných funkcí, rozvoje tělesných orgánů, spánku, usínání, psychologických výhod, mentálního a intelektuálního vyspívání a podpory zdraví matky a dítěte.

Služba zkušené certifikované laktační poradkyně zdravotnice je specializovaný obor. Když vás bude trápit zub půjdete ke specialistovi stomatologovi, pokud vás bude bolet koleno nejspíš zajdete k ortopedovi a tak bychom mohli pokračovat. Kdyby jste šli někam jinam je to jako by jste šli do obchodu s drogerií nakupovat maso nebo ovoce a zeleninu. Při potížích s kojením je tedy nejlepší kontaktovat laktační poradkyni, která se svým studiem a praxí neustále zdokonaluje v tomto oboru a díky tomu vám může pomoci radou i praktickým nacvičením potřebných dovedností.